Saturday, April 21, 2007

Den 3.

Tentokrat nas cekal transport po vode. Nastoupili jsme poklidne do motoroveho clunu s ostatnimi 16 lidmi a decky se zmrzlinami. Lodka pomalu vyjela z pristavu, otocila se smer mestecko Livingstone, kam se neda jinak dostat nez po mori, jelikoz lezi obklopen z jedne strany pralesem a z druhe morem. Avsak akcelerace clunu sebrala dech vsem. Padili jsme po vlnach jako vitr, nikdo v tu chvili nevedel, ceho nebo koho se pridrzet driv, nanuky skoncily nejdrive rozmazane po detskych oblicejickach, a nakonec ve vode. A deti s brekem. Kolega vypadal taky docela vyjukane. Me se to pri pomysleni na 30 minut drsnych dopadu na vlny na tvrde sedadlo taky moc nezamlouvalo, ale pak jsem si rekla, ze realne vypadnout ze clunu nejde, a ze je to rozhodne dobrodruznejsi nez v autobuse. Tak jsem vytahla fotak a jednou rukou jeste fotila mihajici se brehy. Nakonec jsem cely zazitek zhodnotila jako jeste lepsi nez Superman v americkem zabavnim parku Six Flags. Kolega uplne stejneho nazoru nebyl, ale musela jsem s nim soucitit, kdyz se mi sveril, ze pri kazdem dopadu clunu ho vydesena mala cernosska holcicka nesmlouvave dloubala hubenym loktikem do kycelni kosti :-)

Livingstone pusobil dojmem mista zijiciho velmi poklidnym tempem zpusobeneho tropickymi teplotami a vlhkosti, pri ktere se clovek spoti vyslapnutim ze sprchy. Vsechny jeho aktivity byli soustredene na turismus. Zajimavosti mista je, ze zde zije komunita africkych cernochu, kteri ovsem nikdy nebyli otroky. A taky ze puvodne pouzivali 2 jazyky: jeden pro muze a jeden pro zeny.

Veskere zasobovani pristavu musi byt zajistovano po vode, mistni maji z vlastnich zdroju pouze prirodni materialy, jako jsou banany a kokos, ze ktereho ovsem umi vyborny a osvezujici napoj zvany COCO LOCO, v preklady blaznivy kokos. Jedna se o otevreny kokos, do ktereho se prida rum a cukr.

Co se tyce naseho doufani v bilou plaz s tyrkysovym morem, nase nadeje se opet nevypnily. Ac se v dali more krasne modralo, voda u brehu byla hnede zbarvena a nikdo se v ni nekoupal. Nasi touhu po osvezujici koupeli jsme si ale nakonec splnili v nadherne prirodni tunce 7 oltaru, kaskadovite ricce s nadhernou a aspon sladkou vodou, obklopenou pralesem.






1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Tam maj' stejne zajimavy piti - Coco Loco?!

4:05 AM

 

Post a Comment

<< Home