Saturday, April 21, 2007

Guatemala

110 tisic km2, 11 milionu obyvatel

60% populace jsou Mayove

vetsina mayskych zen nosi tradicni obleceni, ktere si tkaji (bohate zdobene sukne a bluzy, volne splyvajici pres)

guatemalskou národní měnou je guatemalský quetzal (Q), který se dělí na 100 centavos. Jmeno (kecal) je odvozeno od ptacka, kterym je statnim symbolem. Kurs čini cca 7,51 Q/1 USD.


Den 1.

Prilet na mezinarodni letiste Aurora v Guatemala City

Guatemala City neni na prvni pohled moc hezke mesto, domy vypadaji vystavene docela nadivoko, ale ma docela jednoduchou dopravni ctvercovou strukturu, s ulicema pojmenovanymi cisly, coz velmi usnadnuje orientaci a pocitani bloku domu I pro nove prichoziho. Velmi zajimave se mesto jevi z pohledu z letadla. Zeme, na kterem stoji, je jako by popraskana, jdou videt hluboke ryhy, domy vsak stoje pouze nahore, a tyto "ostruvky" jsou spojene mezi sebou kudy to jde, popr. mosty.

Vecer jsme se nahodou pri navsteve kostela zucastnili tradicni svatby. Vecer jsme okusili mistni kuchyni a seznamili se s mistnimim mokem - Gallo (Kohout). Po prvnim sklenici lehce zveda naladu. Po druhe jiz propuka veselost. Tretiho Gallo se bez doprovodneho stravovani nedoporucuje :-)

Take jsme shledli prvni velikonocniho procesi - zobrazeni Jezise Krista nesouciho kriz nese na zadech 200 muzu podpirajicich se holemi. S timto nakladem klickuji v uzkych ulickach mesta.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ten Kohout - to musí bejt zajímavý pití, myslim... ;)

4:01 AM

 

Post a Comment

<< Home